14/5/07

El TC rebutja el veto de CiU a les llistes amb independents

L'alt tribunal ni tan sols admet discutir les tesis que defensa la federació

Els nacionalistes sospesen impugnar les diputacions i els consells comarcals


EL PERIÓDICO (11-05-2007)

Convergència i Unió ha fracassat en l'afany d'aconseguir que no computin en la constitució de les diputacions i els consells comarcals els vots que el PSC, Esquerra i ICV aconsegueixin el 27 de maig mitjançant llistes en què es presenten amb independents sense que hi apareguin les seves sigles. El Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar ahir diversos dels recursos presentats per CiU a les llistes que el PSC comparteix amb Progrés Municipal; Esquerra, amb Acord Municipal, i ICV-EUiA, amb l'Entesa de Progrés Municipal.

La decisió, que de fet inhabilita la resta de recursos de la federació nacionalista per la mateixa qüestió, va ser contundent. El tribunal va acordar per unanimitat que ni tan sols admetria a tràmit els recursos. La secció segona de la sala primera del Constitucional adverteix en el seu acord que les demandes --presentades per CiU en relació a 600 candidatures del PSC, ERC i ICV-- manquen "manifestament de contingut que justifiqui una decisió sobre el fons".

A ulls del TC, no li competeix decidir sobre el fet que els tres partits que integren el Govern català computin els vots aconseguits en les llistes amb independents al designar els seus representants en diputacions i consells comarcals, ja que aquesta qüestió queda definida per l'aplicació de la llei electoral. A més, el tribunal considera que CiU "no justifica la lesió d'un dret propi" quan afirma que l'electorat podria confondre's pel fet que les sigles dels partits no apareixen a les llistes re- corregudes.

CiU va avançar que es reserva el dret d'impugnar la constitució de diputacions i consells comarcals quan s'elegeixi els seus membres i va sub- ratllar que el TC no ha analitzat "la legalitat" que les candidatures denunciades computin en diputacions i consells comarcals.

El PSC i ICV van carregar contra CiU al conèixer la decisió del Constitucional. El socialista José Zaragoza i l'ecosocialista Màrius Garcia van exigir una disculpa dels nacionalistes. Zaragoza va afirmar que la decisió "deixa en evidència" els nacionalistes, a qui va atribuir "una campanya de mentides" i la voluntat de combatre candidatures que "els molestaven" perquè, va dir, persegueixen "el partit únic".

SEGON REVÉS
A banda d'això, ahir la Junta Electoral Central (JEC) va desestimar el recurs que CiU va interposar davant la decisió dels consellers de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) sobre l'ordre dels blocs electorals en la cobertura informativa de la campanya amb l'objectiu que primin els criteris informatius. La JEC considera que el temps atorgat a la federació nacionalista "guarda la correcta proporcionalitat".